Hva bør jeg velge til bryllupet, 3-retters eller buffet?

  Hvorvidt du tilbyr gjestene dine en ferdigsydd meny eller en buffet med utallige valg, er ikke bare et spørsmål om preferanse. Det finnes også andre ting å vurdere, som for eksempel hvor formelt bryllupet skal være og ikke minst hvilke gjester som er invitert. Jo mer formelt bryllupet er, desto mer hensiktsmessig er det […]

 

Hvorvidt du tilbyr gjestene dine en ferdigsydd meny eller en buffet med utallige valg, er ikke bare et spørsmål om preferanse. Det finnes også andre ting å vurdere, som for eksempel hvor formelt bryllupet skal være og ikke minst hvilke gjester som er invitert.

Jo mer formelt bryllupet er, desto mer hensiktsmessig er det at gjestene får servert en satt meny. Vanligvis, når det inviteres til et lag hvis kleskode er dress og fotsid kjole, vil gjestene forvente å bli servert ved bordene – men her er bryllupet unntaket. Det er nemlig vel så vanlig å tilby gjestene andre alternativ. Buffet kan være et svært praktisk valg av middagsform, da det åpner for en mer løssluppen og avslappet atmosfære.

Fordelene med en satt meny

Å servere en skreddersydd meny bestående av alt fra 2 til 5 retter er det vanligste valget for mange som skal arrangere bryllup. Dagen er en stor begivenhet og skjer som regel kun én gang i livet – med dette til grunn, ønsker mange å sette et formelt og høytidelig preg på feiringen.

Ved å ha servitører som kommer med maten, sikrer man at alle gjestene får maten servert noen lunde samtidig. Enten selskapet er delt opp i langbord eller runde bord, skaper dette en god dynamikk gjestene seg i mellom. I tillegg bidrar det til å opprettholde kontinuitet i samtalene rundt bordet, noe som kan være spesielt gunstig for gjester som ikke kjenner hverandre så godt fra før. Når brudgommens tantes seneste tilskudd til familien er plassert ved siden av brudens fetter, og de akkurat har funnet ut av sin felles lidenskap for norske bergarter, kan de med fordel slippe å bli avbrutt av at den ene reiser seg for å hente mer mat.

Ventetid og køståing, i tillegg til uheldige episoder av tallerkener og glass som knuser, kan også elimineres ved å la profesjonelle – for ikke å snakke om edru – servitører stå for serveringen. Dessuten foretrekker, og kanskje til og med forventer, mange bryllupsgjester å få middagen servert, fremfor å hente den selv. Også toastmasteren kan dra nytte av denne serveringsformen, da det er lettere å strukturere middagen med tanke på taler og eventuell underholdning, når de fleste til enhver tid sitter rundt bordet.

Fordelene med buffet

Det er ingen tvil om at buffet både er en spennende og foretrukken middagsform for mange. Mange valgmuligheter åpner for utallige kombinasjoner, tilegnet flere typer gjester. Den eldre garde vil sannsynligvis sette pris på selv å kunne velge noe trygt og tradisjonelt, barna vil elske å forsyne seg med litt av alt, mens den kresne vil fryde seg over møysommelig å kunne plukke ut sine favoritter.

Buffet er også en utmerket måte å tilrettelegge for vegetarianere og veganere, gjester med allergener eller som av ulike grunner er på spesielle dietter. Ved å tilby flere hovedretter, inkludert en kjøttfri rett, er alle sikret å kunne spise seg gode og mette på et fullverdig måltid. Dessuten muliggjør buffeten at dere som festarrangører kan servere et knippe utradisjonelle, men spennende retter. Dersom disse ikke faller i smak, er det ingen krise – det er uansett mer enn nok mat til alle! Sistnevnte er dessuten stikkordet for enhver buffet: i motsetning til en ferdigsydd meny som serveres ved bordene, tilbyr buffeten mer enn nok mat til både store og små gjester.

Et bryllup kan til tider være en langdryg affære. Lange talerlister med taler som trekker ut og gjester som klirrer gaffelen i vinglasset for at brudeparet for femtiellevte gang skal opp på stolene og kysse, er bare to eksempler på det som haler ut tiden rundt bordet. Da kan det å hente seg en koseporsjon med kjøttboller eller en ekstra kakebit være et forlokkende pusterom. For de som er avhengige av luftepauser utendørs, kan det også være lettere å snike seg unna i fem minutter når selskapet er lagt opp til at gjestene forsyner seg selv. Der mange kvier seg for å reise seg fra bordet når maten serveres av servitører, åpner buffeten opp for en løsere og mer avslappet stemning i bryllupet.

Det kan være lurt å legge seg på minne at en buffet blir mindre praktisk etterhvert som gjestelisten vokser. En gjennomsnittlig buffet med mat på to sider kan servere omtrent 50 gjester på 15-20 minutter. For hver 50. gjest trenger du med andre ord en ytterligere buffet – og på et tidspunkt vil trengselen påvirke flyten.

NorgesCatering kan bryllup!

Enten dere ønsker en ferdigsydd meny eller en åpen buffetløsning til den store dagen, er NorgesCatering her for å bistå. Vi har lang erfaring med å levere fristende festmat til mange gjester og tar bryllupsjobben på høyeste alvor. Bryllupet, av alle dager, er avhengig av at all logistikk klaffer – og ikke minst at det blir servert god og varm mat som metter alle munner. Velg NorgesCatering som leverandør av maten til ditt bryllup og du er sikret alt går på skinner!