Hvor bør dåpsfesten finne sted, hjemme eller borte?

Dåpsfesten, eller i noen tilfeller navnefest, markerer starten på livet til den nyankomne verdensborgeren. Det er en festdag ikke bare for den lille, men selvsagt også for to stolte foreldre – men hvilket sted er best egnet for den større eller mindre feiringen? Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er det riktige valget […]

Dåpsfesten, eller i noen tilfeller navnefest, markerer starten på livet til den nyankomne verdensborgeren. Det er en festdag ikke bare for den lille, men selvsagt også for to stolte foreldre – men hvilket sted er best egnet for den større eller mindre feiringen?

Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er det riktige valget når det kommer til lokalene til spedbarnets første fest. Her vil det være familiens preferanser som spiller inn. Likevel er det en del ting dere bør overveie i forkant av en avgjørelse.

Hjemmefest er intimt og pengebesparende

Så fremt det er god plass til alle innenfor husets fire vegger eller i hagen, er hjemmet en flott og personlig arena for den nyfødtes store fest. Er gjestelisten relativt kort, kan det være spesielt fordelaktig å arrangere dåpen eller navnedagen hjemme. Dersom antall gjester ikke samsvarer med lokalets størrelse, blir dåpen fort en glissen affære. Her gjelder det å finne den gylne middelvei!

Det sier seg selv at det er penger å spare på å feire den nyfødtes ankomst i et hjem – enten festen finner sted hos dere eller et familiemedlem. Med denne utgiften eliminert, har dere samtidig frigitt mer plass i budsjettet for å klinke til med en enda deiligere meny.

Er det mange barneføtter i sving, kan hjemmet også være gjenstand for et praktisk oppholdssted for de små. La de leke rundt i trygge omgivelser, enten inne på barnerommet eller rundt i stua – uten å bekymre dere for om de blir borte eller pådrar seg skader som følge av at de ikke kjenner lokalets kritiske punkter.

Hva er vel dessuten hyggeligere enn en fest på grønt underlag i en frodig sfære? Hagen er et ypperlig sted å holde dåpen eller navnedagen i sommerhalvåret. Sørg bare for at alle gjestene har mulighet for å trekke under tak, skulle bygene komme uanmeldt.

Feire dåpen borte for mindre stress og mer ro

Med en lang liste over gjester som har bekreftet at de kommer, kan det være smart å se seg om etter et større lokale. Dette er ikke bare fordelaktig for å sikre at alle får sitteplass – du slipper samtidig alt styr og rydding både i for- og etterkant av dåpen.

Et festlokale er gjerne vesentlig bedre utrustet for å takle et tosifret middagsgjester, både hva gjelder servise og oppvask. Kjøkkenet er gjerne dobbelt så stort som det du har hjemme og har et hav av benkeplass til all maten – enten dere velger å stå for denne selv eller få den levert på døra. Ved å feire dåpen i et leid lokale, sparer du deg dessuten for bryet med å gå til innkjøp av eller låne stoler, bord, tallerkener, glass og bestikk fra naboen.

En annen fordel med å legge festen til et mer romslig lokale rustet for å huse flere gjester, er at alle får en behagelig opplevelse. Ta høyde for at mange vil dukke opp i bunad og dress, plagg som ikke bare kan oppleves som upraktiske, men også dyrebare. De færreste ville blitt begeistret for å komme i skade for å dulte albuen borti naboens tallerken – eller at et av barna som åler seg forbi mellom bordet og sofaen søler saft i fanget deres.

Som gjest i en barnedåp det hyggelig å slippe å stå og henge langs veggen eller trykke seg sammen i en akkurat litt for trang sofa. Er du usikker på om du har nok kapasitet til at gjestene vil kose seg, bør du sterkt vurdere å legge festen til et mer velegnet utleielokale.