Allergikere og vegetarianere – Dette betyr de ulike begrepene

Det er lettere enn du tror å tilrettelegge og sørge for at også allergikere, veganere og vegetarianere får lekker, velsmakende og næringsrik mat i selskapet. Stadig flere går på spesialdietter, både av frivillige og ufrivillige årsaker. Det kan være en mormor som er allergisk mot sjømat, en nevø som ikke spiser kjøtt eller et barnebarn […]

Det er lettere enn du tror å tilrettelegge og sørge for at også allergikere, veganere og vegetarianere får lekker, velsmakende og næringsrik mat i selskapet.

Stadig flere går på spesialdietter, både av frivillige og ufrivillige årsaker. Det kan være en mormor som er allergisk mot sjømat, en nevø som ikke spiser kjøtt eller et barnebarn med cøliaki.

Når du skal invitere til et stort selskap, er sannsynligheten stor for at enkelte gjester har behov for en tilpasset meny. Kjenner du stresset melde seg allerede, bør du lese videre. Tilrettelegging for ulike dietter er nemlig langt enklere enn mange først antar!

Hvor mange former for vegetarisme finnes det?

I jungelen av ord og betegnelser for ulike dietter, er det lett å bli forvirret. Kan en veganer spise focaccia og spiser vegetarianere fisk? Og hva i all verden er en pescetarianer? Her får du oversikten.

Vegetarianere (lakto-ovo-vegetarianere) spiser ikke kjøtt, fugl, fisk eller skalldyr, men spiser meieriprodukter og egg.

Veganere unngår all mat av animalsk opprinnelse. Dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, samt andre ingredienser som stammer fra dyr.

Flexitarianer brukes til å omtale de som er vegetarianere på deltid. Her finnes det mange variabler. Mange velger å holde seg til et kjøtt- eller dyrefritt kosthold på hjemmebane, men spiser kjøtt når de får det servert.

Pescetarianere er vegetarianere som også spiser fisk og skalldyr.

Hva så med allergikerne?

Matvareallergi og matvareintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer. De vanligste er eksem og andre utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter. Spesielt utsatte allergikere kan bli alvorlig syke av å spise mat de ikke tåler. Det er derfor svært viktig å ta allergikernes behov på alvor.

Laktoseintolerante tåler laktoseinntak dårligere enn gjennomsnittet, men toleransen varierer fra person til person. De fleste meieriprodukter inneholder laktose, men melk, creme fraîche, fløte, rømme, kesam og yoghurt finnes alle i laktosereduserte og -frie utgaver.

Cøliakere tåler ikke gluten, et protein som finnes i mange sorter mel. Heldigvis bugner markedet over av både glutenfritt mel, men også glutenfrie matvarer laget enten uten mel eller med glutenfritt mel.

Andre allergikere uten spesifikke navnelapper kan være allergisk mot for eksempel skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, nøtter, løk, sennep eller sesamfrø.

Hvordan tilrettelegger jeg enklest mulig?

Med litt basiskunnskaper kan hvem som helst lage et lekkert, smakfullt og næringsrikt måltid tilpasset ethvert behov. Det første du bør gjøre dersom du er usikker, er å spørre den eller de det gjelder om de har noen spesielle ønsker.

Mange som spiser en tilpasset diett tilbyr seg ofte å ta med sin egen hovedrett, for så å spise det samme tilbehøret som de andre gjestene. Belgfrukter som bønner, linser, erter og kikerter er proteinrike og mettende matvarer for de som av ulike grunner ikke spiser kjøtt. Også ferdigprodukter som kjøttboller, pølser, schnitzel, hamburgere og farse – selvfølgelig laget av grønnsaker eller proteinrike soyabønner, har skutt fart og er tilgjengelig i de fleste matbutikker.

For gjester med allergener, er det spesielt viktig å være påpasselig med renhold av ulike kjøkkenredskaper. Glutenfritt mel finnes i alle dagligvareforretninger, og ellers smaker de fleste laktosefri meieriprodukter akkurat som vanlig. Med andre ord kan du, med god samvittighet overfor de øvrige gjestene, tilberede saus og dressing med laktosefrie matvarer.

NorgesCatering kan tilrettelagt mat!

Enten du får besøk av vegetarianere eller allergikere, er NorgesCatering her for å bistå. Vi har lang erfaring med å levere tilrettelagt mat og tar spesielle behov på høyeste alvor. Velg NorgesCatering som cateringleverandør og du er sikret at alle går mette og fornøyde hjem fra selskapet.