Slik arrangerer du et perfekt julebord for jobben

  Deilig er julen! Skal du arrangere julebord for jobben? Her er syv spørsmål du bør stille deg selv. Det finnes ingen bedre tradisjon enn god mattradisjon, og i julen viser den norske matkulturen seg fra sin beste side. Selv om det ikke er fri helt enda, er tiden inne for kos og komfort. Har […]

 

Deilig er julen! Skal du arrangere julebord for jobben? Her er syv spørsmål du bør stille deg selv.

Det finnes ingen bedre tradisjon enn god mattradisjon, og i julen viser den norske matkulturen seg fra sin beste side. Selv om det ikke er fri helt enda, er tiden inne for kos og komfort. Har du ikke begynt å planlegge et av årets sosiale høydepunkter for jobben? Da er det på tide!

1. Når skal julebordet avholdes?

November og desember er ofte travle måneder. Derfor er det ikke uvanlig å legge julebordet til nyåret. Mange kjenner på stappfulle julemager etter sesongens utallige festligheter – dessuten er tidsklemma en viktig faktor for mange. Det er likevel heller ingenting i veien for å arrangere et tidlig julebord – allerede i oktober eller begynnelsen av november. Ved å arrangere julebordet i god tid før advent, er du også sikret en forsamling som fryder seg over julematen – sannsynligheten for at det er årets første møte med pinnekjøtt og ribbe gjør mange svært ekstatiske.

Har dere begrenset økonomi, er det ingenting i veien for å slå sammen årets festligheter i et herlig julebord. Sommerfest, lønningspils og andre sosiale lag kan bli spart opp til vinteren og resultere i et julebord de ansatte sent vil glemme. Husk at dersom det skal bookes lokale og catering, bør dere være ute i god tid. De beste lokalene blir som regel snappet opp tidlig, og cateringselskaper får mer enn nok å gjøre når julen nærmer seg.

2. Leie lokale eller booke bord?

Alle bedrifter arrangerer julebord på ulike måter. Noen velger å legge julebordet til restauranter, og booker rom eller bord lenge før sesongen starter. Andre leier heller et lokale for hele kvelden, og bestiller inn catering. Det er også fint mulig, ikke minst intimt og hyggelig, å arrangere julebordet i de private hjem!

Uansett hva du bestemmer deg for, bør du huske på et par ting. Ved leie av rom eller booking av restaurant, kan regningen ende opp langt større enn dersom dere hadde gått for et utleielokale og catering. Det er ingen hemmelighet at det koster å spise på restaurant i Norge, og jo flere dere er desto dyrere blir det som regel.

Er det ønskelig å holde festlighetene gående utover kvelden, kan dette også bli vanskelig med et bord på restaurant. Ofte er det flere som skal spise, og det er ikke alltid man får booket bordet så lenge man skulle ønske. I tillegg stenger de fleste restauranter kanskje tidligere enn dere hadde håpet.

Å leie et lokale, samt bestille inn catering, vil ikke bare by på muligheten til å holde på litt lenger, det vil også gi mer frihet til dine ansatte. På en restaurant er man ofte bundet til bordet. Det er andre gjester man må ta hensyn til, så hele settingen kan raskt bli litt stivere og mer formell enn dersom man har et sted helt for seg selv.

3. Julelunsj eller middag på kvelden?

Julebordet trenger ikke ha noen bestemte rammer. Det mest tradisjonelle er å arrangere selskapet på kveldingen, enten etter jobb eller lagt til helgen. For andre kan det være mer aktuelt å legge julebordet til lunsjtiden, enten når alle har fri, eller i løpet av arbeidsdagen. Her kan dere velge å korte ned dagen til de ansatte, og la lunsjen strekke seg ut så lenge dere vil. Eventuelt kan dere by på en finere og litt lenger lunsj enn normalt, og ha en vanlig arbeidsdag resten av dagen.

For mange vil dette valget være forbundet med bedriftens økonomi. Det er selvfølgelig billigere med en kort og hyggelig lunsj, enn en lang middag ute. Dersom økonomien ikke strekker til, men alle ønsker en middag ute, kan dere snakke sammen og vurdere et spleiselag.

4. Arrangert underholdning eller organisk flyt?

For mange går underholdning, taler og julebord hånd i hånd. For andre vil dette bli masete og anstrengt. Det er opp til dere hvor mye som skal styres og stelles med. Noen velger å booke inn underholdningsinnslag, andre elsker leker og sang, samtidig er det også de som helst vil la selskapet flyte av seg selv. Snakk gjerne med de ansatte om hva de ønsker, og kom til enighet om hvordan underholdningen skal se ut.

Det er viktig å tenke på at dersom dere er en stor bedrift med få som egentlig kjenner hverandre godt, kan underholdning eller leker være med å skape en lettere flyt, og få folk i prat. Dersom det er tilfellet kan det være lurt å planlegge noe som bidrar til fellesskap under julebordet.

5. Alkoholfritt eller fri flyt?

Snakk sammen med de andre ansatte om hvordan dere vil ha det. Hvert år kommer det saker om for høyt alkoholforbruk og ubehagelige episoder i løpet av julebordet. Det kan hende noen gruer seg til et julebord fullt av alkohol, men ikke våger å si noe om det. En anonym avstemming på hvor fritt det skal flyte i alkohol kan derfor være en idé.

Det beste er alltid å møtes på midten. De som ønsker å drikke skal få lov til det, med måte. De som ønsker å holde seg edru skal også ha muligheten til dette. Uansett hva slags julebord dere skal ha, bør alkoholfrie varianter være like tilgjengelig, om ikke mer – enn alkoholholdige drikkevarer. Husk at dagen derpå blir litt lettere dersom det har gått ned en god menge vann i løpet av kvelden mellom alle glassene med vin eller øl.

6. Bedre med for mye enn for lite?

Det kan være vanskelig å beregne hvor mye mat dere skal bestille inn til julebordet. Her kan det være lurt å snakke med matleverandøren, slik at de kan gi en pekepinn på hva som er normalt å fortære i løpet av julebordet.

Husk at hvis dere skal oppholde dere i samme lokale hele kvelden, kan sulten melde sin ankomst igjen i de sene nattetimer. Det er kjedelig å måtte dra hjem for å få i seg nattmat dersom stemningen for en lang kveld er på plass. Bestiller dere godt med mat, kan dere by på rester i løpet av natten.

7. Festløve eller grå mus?

Julebordet er til for å nytes av alle. Likevel er det viktig å huske på at man både skal kle seg i finstasen, og ta med seg sine fineste manerer.

Finn den gylne middelveien mellom uhemmet festløve og lavmælt grå mus. Dette er ikke stedet for rølpete innrømmelser, keitete og godt berusede taler eller ubehagelig sjekking av andre ansatte. Men julebordet trenger heller ikke være like formelt som arbeidsplassen. Snakker du kun om jobben, og oppfører deg som om du er i lønnsforhandling med sjefen, kan stemningen raskt bli litt kjedelig og grå. Senk skuldrene, slapp av og ha det gøy – men pass på alkoholinntaket.

Hva er egentlig målet med et julebord? Jo, å vise de ansatte at de er verdsatt, og takke dem for den gode jobben de har gjort i år. Det viktigste dere kan gjøre for et vellykket julebord er å legge til rette for nettopp de ansatte. Hvem er de? Hvilken aldersgruppe er det snakk om? Hva er de interesserte i?  Til syvende og sist vil de ansatte huske atmosfære og mat mye bedre enn noe annet. Jobb med å gjøre det hyggelig og skap et behagelig og morsomt miljø. Går folk hjem mette og glade har du gjort en strålende jobb!